(RG) Ritmikus gimnasztika

Ritmikus Gimnasztika

ritmikus gimnasztika vagy röviden RG (régebben ritmikus sportgimnasztika vagy röviden RSG) egy pontozásos (mára már nem kizárólag) női versenysport. A sportág ötvözi a balett, a torna és a tánc elemeit.  A versenyzők egyénileg és/vagy csapatban is megmérettethetik magukat. A gyermek cseperedésével egyenes arányosságban növekszik a kihívás. Először szer nélküli gyakorlatokkal szerepelnek, un. szabadgyakorlatban, majd a különböző szereket is megtanulják használni.  Pályafutásuk során öt kéziszerrel dolgoznak, ezek a karika, a kötél, a labda, a szalag és a buzogány. Egyéniben szezononként és kategóriánként két-két szerrel versenyeznek a tornászok, csapatgyakorlatok esetében egy azonos szerekből álló gyakorlat bemutatása kötelező. 5-5 versenyző alkot egy csapatot. A sportágban megadott elemeket egy 90 másodperces (csapat gyakorlat esetében 2,15-2,30 perces) gyakorlatba kell belekomponálni, amit zenére kell elvégezni. A gyakorlatokat 13×13 m nagyságú versenyszőnyegen kell bemutatni. Elemfajták: hajlékonyság, ugrás, forgás, egyensúly. 

Az egyéni versenyzők egyszerre egy kéziszerrel versenyeznek. A dobogó legtetejére az állhat , aki a legmagasabb pontszámot éri el a bírók értékelése alapján. Minden zsűri a bírók három csoportjából áll: technikai (Difficulty), művészi (Artistic) és kiviteli (Execution).

Nagy hangsúlyt fektetnek az egyesületek a versenydresszek tervezésére. Míg régebben flitterekkel és un. rávarrásos technikával díszítették a versenyekre szánt dresszeket,  napjainkban nagy divat lett a festett RG dresszek viselése, és a kristályok használata a flitterek helyett. A dresszek és a szerek festésével egy olyan kompozíció hozható létre, amely a zenével, a gyakorlattal együtt alkot teljes egységet.

Versenydressz:

A versenyeken a nevezési díjak befizetése után lehet elindulni. A gyakorlat bemutatása versenydresszben történik, amelynek számos kritériumnak kell megfelelnie. Ilyen például, hogy a versenyző köldöke nem látszódhat ki, lehet szoknyás, vagy szoknya nélküli, kezeslábas, stb. A dressznek harmonizálnia kell a zenével és a koreográfiával.

Egy-egy versenydressz 1000-5000 db kristállyal büszkélkedhet, mely a szőnyegen impozáns látványt biztosít és emeli a gyakorlat élvezeti értékét. Magyarországon nem sokan festenek még dresszeket, és sajnos nagyon drágán készülnek.

Éppen ezért, próbáltunk megoldást találni, hogyan lehetne festett dresszünk elérhető áron, mert  egyesületünk minden téren szeretné a maximumot  biztosítani kis növendékei részére.

 Az ESMTK-RG versenydresszeinek átalakulása három évvel ezelőtt kezdődött, amikor  egyik versenyzőnk vállalkozó kedvű kreatív édesanyja saját gyermeke ruháinak festésével próbálkozott meg, nagy sikerrel. Később fantasztikus eredménnyel készültek a csapatruhák társadalmi munkában. A kész versenydresszeink a Zsanna-Art oldalán megtekinthetők.

A sportág legjobbjai az orosz versenyzők, akik sok kislány példaképei.

Források[wikipedia]

 

A hazai ritmikus gimnasztika 2016-tól az alábbi kategóriákra illetve osztályokra osztja a versenyzőket: Szabadidő kategória, I-II. és III. osztály

DSC_9328[1]